Preliminariile EURO 2020 | Forma României și a adversarelor din Grupa F. Spania marchează la foc automat, Suedia e sfertfinalistă la Mondiale, Norvegia este în ascensiune. Ce atuuri au tricolorii | CIFRE

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Matei Udrea
Preliminariile EURO 2020 | Forma României și a adversarelor din Grupa F. Spania marchează la foc automat, Suedia e sfertfinalistă la Mondiale, Norvegia este în ascensiune. Ce atuuri au tricolorii | CIFRE
  • Publicat:
  • Actualizat:

Spre deosebire de tiparul ultimelor decenii, preliminariile Europenelor din 2020 trase la sorți duminică la prânz vor începe foarte repede, la trei luni după stabilirea grupelor(și nu la aproape un an distanță), ceea ce face relevantă forma de moment a naționalelor.

Spania, Suedia, Norvegia, România, Insulele Feroe și Malta, naționalele repartizate în Grupa F, au disputat, în ultimele luni, meciuri cu adversari de calibru diferit. Însă traiectoria lor ne poate indica tendința respectivelor echipe de a trece la un nivel superior.

Spania, mașina de goluri pe care România a reușit și altădată s-o blocheze. De data asta va fi, însă, mult mai greu pentru tricolori


Pe experimentatul Săpunaru îl vor aștepta momente grele cu Isco și ceilalți atacanți spanioli. FOTO: Mediafax

Spania (locul 9 în clasamentul FIFA) este, nu mai e nevoie să argumentăm de ce, o echipă clar superioară, cu jucători care evoluează la cluburi și la un nivel inaccesibil românilor în acest moment. În ultimele 10 partide, Spania a avut rezultate oscilante. A dezamăgit la Mondiale, apoi a pornit în trombă în Liga Națiunilor, sfârșind prin a pierde două partide cu scor identic, 2-3. Bilanțul ultimelor 10 meciuri – 5 victorii, 3 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 24-14 – este evident influențat de calitatea foarte bună a adversarilor întâlniți. Chiar și așa, Spania are cel mai mare număr de goluri înscrise dintre toate echipele din Grupa F.

Echipa de start de la ultimul meci oficial, cu Croația (scor 2-3), din Liga Națiunilor, nu e foarte relevantă. Când ții pe tușă fotbaliști precum Azpilicueta, Asensio și Morata, resursele sunt uriașe.
Trebuie spus însă că România a avut, de-a lungul timpului, meciuri bune cu Spania, indiferent cât de puternică era aceasta din urmă. În 2006, la Cadiz, într-un amical, Marica a înscris golul ultimei înfrângeri suferite de spanioli înainte de a domina fotbalul mondial 6 ani la rând, interval în care au câștigat Euro 2008, Mondialele din 2010 și Euro 2012.

Ultima oară, într-un amical disputat la Cluj, România a remizat cu Spania, scor 0-0.

Exceptând un singur meci, disputat în 1962 la Madrid, în preliminariile Europenelor (scor 0-6), întâlnirile Spania – România au fost echilibrate și victoriile împărțite.

În total, au fost 16 meciuri directe, Spania a câștigat 5, România 5, alte 6 s-au terminat la egalitate.

Suedia are jucători care vin de la AS Roma, Manchester United și Werder Bremen. Principalele atuuri: experiență, forță, echilibru


Un duel precum cel din primăvară, dintre Nicolae Stanciu și Oscar Hiljemark, e puțin probabil în meciurile oficiale de la anul. Suedezul este rezervă în națională, postură din care la Mondiale a prins 19 minute cu Coreea de Sud și 10 minute cu Mexic. În ultimul meci oficial, cu Rusia, n-a jucat niciun minut. FOTO: Mediafax

Suedia (locul 14 în clasamentul FIFA) este o echipă foarte experimentată și solidă, care la Mondialele recent încheiate a obținut rezultate bune cu adversari redutabili, calificându-se în sferturile de finală. Are, categoric, jucători care evoluează la un nivel superior celor români. În ultimul meci oficial au intrat pe teren fotbaliști suedezi legitimați la AS Roma, Manchester United, Werder Bremen, Rennes, Swansea.

Fără excepție, ultimii 10 adversari ai Suediei au fost de valoare cel puțin medie. România are experiențe amestecate cu suedezii. Punctul forte este campania glorioasă a lui Lucescu din 1982-1983, când tricolorii au câștigat cu 2-0 acasă și 1-0 în deplasare. Amintirea neplăcută este Mondialul din 1994, când Suedia ne-a eliminat la penalty-uri, după 2-2 în 120 de minute, deși generația lui Hagi avusese 2-1 și superioritate numerică.

În total, România a avut 10 întâlniri cu Suedia: 3 victorii, 3 egaluri, 4 înfrângeri. Cea mai mare diferență de scor s-a consemnat în 1935, un 7-1 pentru Suedia.

Ultimul meci a fost un amical disputat astă-primăvară, pe 27 martie: 1-0 pentru România, dar Suedia a folosit o echipă experimentală, fără prea mulți titulari.

Norvegia stă la pândă. Echipa dă semne că e pregătită pentru o ascensiune la nivel superior celui actual

Norvegia (locul 46 în clasamentul FIFA) pare, în acest moment, considerată de mulți dintre oficialii români și specialiștii care-și dau cu părerea la posturile TV drept un adversar inferior, pe care România ar trebui să-l bată. Realitatea e că Norvegia, prezentă și ea în Urna C valorică a Ligii Națiunilor, și-a câștigat în această toamnă grupa cu Bulgaria, Cipru și Slovenia. Are cel mai bun bilanț dintre toate echipele din Grupa F preliminară în ultimele 10 partide, cu 8 victorii, un egal și o înfrângere, cu cele mai puține goluri primite.

Adversarii au fost, în general, modești, mult sub cei întâlniți de Spania și Suedia, însă rezultatele arată că Norvegia este în creștere și că, mai ales, se pregătește să încerce un salt la un nivel superior.

Dacă ne uităm pe echipa folosită de Norvegia la ultimul meci oficial, vedem că nivelul cluburilor unde joacă internaționalii lor nu mai este atât de ridicat ca al spaniolilor și suedezilor. Însă, în același timp, sunt mai multe nume de nivel mediu, în campionate foarte puternice, decât cele unde joacă românii. Norvegia pare să aibă, față de România, un grup mai numeros de jucători rodați în campionate de top: Hertha Berlin, Olympiakos, Hoffenheim, Celtic, Fulham, Hull City, Genk, Southampton, Bournemouth, Alkmaar.

Nici palmaresul cu norvegienii nu este încântător, chiar dacă avem mai multe victorii la total: 4 față de 2. Toate succesele României au fost repurtate înainte de 1986 (ultima oară, 3-1 într-un amical jucat la noi). De atunci s-au mai jucat 5 meciuri directe: 2 victorii pentru nordici și 3 egaluri.
Ultima oară când ne-am ciocnit de Norvegia a fost în preliminariile pentru Euro 2004: 0-1 la București, pe Ghencea, și 1-1 în deplasare. România a ratat atunci calificarea, terminând grupa după Danemarca și Norvegia.

România, miza pe experiență. Toată lumea așteaptă explozia tinerilor de la U21

România (locul 24 în clasamentul FIFA) este, după cum arată și bilanțul ultimelor luni, într-un progres. Pentru că știu ce dezastru era anul trecut pe vremea aceasta, suporterii naționalei sunt mulțumiți și optimiști, iar realitatea e că tricolorii, cu 7 victorii în ultimele 10 partide, par și ei pregătiți, ca și norvegienii, să intre în lupta pentru calificare. Echipa își poate îmbunătăți randamentul prin aducerea unor jucători promițători de la naționala sub 21 de ani. Însă încrederea în forțele proprii etalată de oficialii FRF ar trebui temperată de realitatea că egalurile cu Serbia, din Liga Națiunilor, au fost obținute norocos, iar victoriile din amicalele cu Suedia și Chile nu sunt foarte concludente, aceste echipe aliniind echipe încropite, cu multe rezerve.

România are, în acest moment, un nucleu de jucători experimentați, care în ultima partidă oficială au obținut o victorie de moral în Muntenegru. Fotbali;tii tricolori sunt legitimați fie la echipe din țară, fie la formații de mâna a doua sau a treia din Europa: Nantes, Ludogoreț, PAOK, Sparta Praga, Mainz. După cum se observă, spre deosebire de Suedia și Norvegia – tratate destul de lejer de mulți specialiști -n-am avut la ultimul joc oficial niciun jucător legitimat în Anglia, Spania, Italia, Belgia sau Olanda.

 

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
”Cel mai slab jucător din istoria lui FC Botoșani” poate deveni campion la finalul lunii
”Cel mai slab jucător din istoria lui FC Botoșani” poate deveni campion la finalul lunii
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: Nu am mai putut. Gata,…
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO INCENDIARĂ
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO INCENDIARĂ
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în concediu
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în concediu
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Povestea construirii primului autoturism românesc, Dacia. Nicolae Ceaușescu: „Perfectă pentru idioţi!“ VIDEO
Povestea construirii primului autoturism românesc, Dacia. Nicolae Ceaușescu: „Perfectă pentru idioţi!“ VIDEO
Jorginho nu-şi imaginează Arsenal fără Arteta. ”A creat ceva special”, spune mijlocaşul ”tunarilor”
Jorginho nu-şi imaginează Arsenal fără Arteta. ”A creat ceva special”, spune mijlocaşul ”tunarilor”
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică. Ce este vietatea înspăimântătoare
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică. Ce este vietatea înspăimântătoare
×